METEORA

Izjemno popularna turistična destinacija Meteora ali samostani na Meteori. Danes obratuje samo še 6 samostanov, včasih je bilo delujočih vse skupaj 24.

meteori

Pravoslavni samostani še danes burijo domišljijo s svojim nastankom. Točnih podatkov o tem, kako so nastali, ni. Razprostirajo se na visokih skalah in kraljujejo vsak na svoji površini.

V poletnem času je na tej destinaciji ogromna gneča, v nekem trenutku se mi je zazdelo, da ljudem kar ni in ni konca. Ker je to odprto skalnato površje, so tudi temperature rahlo višje, zato je voda izjemnega pomena. Najbolje je obleči svetla oblačila iz naravnih materialov. Veliko je hoje in vsa površina je kamnita, zato priporočam superge ali kakšno drugo stabilno obutev.

Samostani so bili v preteklosti nedostopni. Domačini so menihe in nune oskrbovali s hrano in ostalimi potrebščinami preko vrvi skrbno zavezane okoli košare. Danes je dostop omogočen s stopnicami. Težko dostopni samostani pa niso bili neosvojljivi, kar nekajkrat v zgodovini so bili napadeni in izropani. Delujoči samostani so izjemno razkošni, veliko je zlata in dragih kamnov. Fotografiranje v cerkvi in muzeju ni dovoljeno, v ostalih predelih pa lahko vso lepoto zajameš tudi s fotoaparatom. Jaz sem to pravilo rahlo, ampak resnično, spregledala in sem veselo fotografirala v cerkvi vse do opozorila tamkajšnjega zaposlenega.

Okolica in sama arhitektura samostanov sta resnično magični. Od daleč so dih jemajoči, ampak ko se tej kameni veličini približaš, ostaneš brez besed. Ne veš, ali bi gledal, slikal, ali pa kar hodil, sicer te množica s svojim tokom odnese. Na vrhu se odpre izjemem razgled na spodnjo vasico in ostale dele nenaseljenega mesta.

Vstopnina za vsak samostan posebej je 3€/osebo. Oblačila obiskovalcev morajo biti primerna, in sicer morajo ženske imeti pokrita kolena in ramena ter morajo biti v obleki ali krilu. V primeru, da nisi primerno oblečena, dobiš brezplačen kos blaga pri njih, ki si ga oviješ okoli pasu.Moški morajo prav tako imeti pokrita ramena, dolžina hlač pa mora segati pod kolena.

V preteklosti so menihi večino časa prebili v tišini in molitvi ter se na takšen način čistili grehov. Za Meteoro so se odločali, ker so tu želeli najti svoj mir in duhovno moč. Pomen besede »Meteora« lahko dobesedno prevedemo kot »nebesa zgoraj«. Tu so se čutili najbližje Bogu.V današnjem času, ko Meteoro oblegajo gruče turistov, bi rekla, da je to skoraj nemogoče. Menihe boste težko zasledili, jaz nisem videla nobenega. Vidiš samo zaposlene domačine. Vero in odrešenje boš na Meteorih težko našel/a, saj je vse skupaj bolj komercialna zadeva, kot pa versko središče. Če želiš prižgati svečo, pri čemer daš pred tem lepo prostovoljno donacijo, lahko samo sanjaš, da bo izgorela do polovice, kaj šele do konca. Zaposleni jih kot po tekočem traku umikajo in delajo prostor za nove sveče, ki prinesejo nove, radodarne prostovoljne prispevke. Tako da če želiš najti svoj mir in molitev ter oddati počastitev mrtvim in živim s prižiganjem sveč, priporočam kakšen drug samostan ali cerkev.

Meteora je definitivno vredna obiska, že zaradi vse svoje naravne lepote, pomešane s človekovo domišljijo in delom. Za obisk priporočam manj tople dni v letu, temperature bodo prijetnejše, hkrati pa se izogneš ogromnim gnečam turistov. Je pa to kraj, ki je name naredil globok vtis in mi bo še posebej ostal v spominu.

tvoja Glossy Lady. 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.