Neoi Pori – Grčija

Letos sem svoj glavni dopust preživela v obmorskem mestecu Neoi Pori v Grčiji. Verjetno se sedaj sprašuješ kje se nahaja to mesto in kako to, da za njega še nisi slišal/a. Mislim, da med slovenskimi popotniki ni tako popularno, saj v 12 dneh nisem slišala niti ene slovenske besedice. Je pa zato toliko bolj obiskano s strani popotnikov iz Srbije. Dobra stran tega je, če ne obvladaš angleškega jezika, (kar ga Grki definitivno ne), te bodo tako ali tako razumeli v srbo – hrvaškem jeziku.

Mestece pripada Makedonski regiji v Grčiji, v bližini same gore Olimp. Je zelo mlado mestece, ki se je začelo naseljevati in graditi po letu 1960. Peščena plaža se rasteza čez celotno obalo. Morje in plaže so izjemno čiste. Plaže so večinoma privatne in lahko do njih, ležalnikov in senčnikov dostopaš po principu, ena naročena pijača en ležalnik. Imaš pa seveda tudi javne dele, kjer prineseš svoj senčnik in si tam brezplačno. Mesto je izjemno popularno med mladimi družinami in je tudi njim zelo prilagojeno. To da sva bila z mojim partnerjem ena redkih brez otrok, ti vse pove.

Če si zaželiš nočnega življenja, ga boš v Neoi Poriju težko našel/la. Vendar le 4 km stran se nahaja mestece Platamon, v katerem se življenje šele začne ponoči. Do Platamona vozi vlakec, vsake pol ure, za le 3e v eno smer na osebo. V njem imaš tudi večjo ponudbo trgovinic. Je pa to manjše pristaniško mestece in so temu primerne tudi kamnite majhne plaže.

Mesto Neoi Pori ima izjemno dobro energijo, ljudje so zelo prijazni. Ni velika gneča niti na plaži niti v samem mestu. Tako, da se v njemu res spočiješ, nabereš energije in miru. Mesto ima izjemno široke ceste in veliko raspoložljivih parkingov. Saj je tudi najbolj dostopen z avtom ali avtobusom. Vožnja z avtom iz Ljubljane traja okoli 11, 12 ur. Mogoče tudi zato ni top destinacija med Slovenci in Slovenkami, saj bi bilo treba leteti do Aten in nato še 4 ure vožnje na sever do mesteca. Če zanemarimo relativno dolgo pot, je mesto res vredno obiska.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.